Geschiedenis

De historie van lokale omroep Vrolek 

1979-1986

Van radiopiraat naar lokale omroep


Zoals vele lokale omroepen is Vrolek voortgekomen uit een radio-piraat. Eind jaren 70 waren veel van deze illegale zenders in de lucht en mateloos populair.
Er was nog maar weinig keuze in radiostations en lang niet iedereen was tevreden met wat de landelijke omroepen te bieden hadden. Door het lokale karakter en de andere muziekkeuze (veel Nederlandstalig waar men in Hilversum de neus voor ophaalde) luisterden vele mensen graag naar ‘De Piraat’.

Vrolek geschiedenis

In Lekkerkerk waren er 2 van deze zenders actief: Radio Brandhout en de V.R.L. (Vrije Radio Lekkerkerk).
Het bleek dat deze lang niet zo ‘onder de radar’ zaten als gedacht, want bij een ingrijpende gebeurtenis werd de expertise van de medewerkers gevraagd.

In 1980, tijdens het gifschandaal in Lekkerkerk, werd Radio Lekkerkerk in het leven geroepen om de inwoners van het dorp te informeren over de voorgang van de sanering. Burgemeester Hans Ouwerkerk sprak de mensen iedere avond live toe. Hiermee was in Lekkerkerk feitelijk de eerste legale lokale omroep ontstaan.

Na deze periode is Radio Brandhout nog tot 1981 actief geweest, en de VRL zelfs totdat er in 1986 een nieuwe omroepwet kwam. Deze maakte het moelijker om illegaal uit te zenden, maar ook mogelijk om legaal een lokale omroep te beginnen! En zo werd op 29 oktober 1986 Vrolek (Vrije radio omroep Lekkerkerk en Krimpen) opgericht.

1986-2000

Groei & ontwikkeling 


De eerste radio-uitzendingen werden gedaan vanuit een krappe studio, ingericht op de zolder van het gemeentehuis in Lekkerkerk. Natuurlijk was er veel ruimte voor Nederlandstalige muziek in de traditie van Radio Brandhout en de VRL, maar in samenwerking met stichting Jeugd & Jongerenwerk (bekend van discotheek ’t Gebouw) werd er op woensdagavond ook hitradio gemaakt zoals dat destijds populair was. Met toevoeging van nieuws- en sportprogramma’s werd al snel gestalte gegeven aan een volwassen lokale omroep.

Vrolek geschiedenis

In 1987 werd het nóg professioneler, want toen al waren de eerste lokale TV-uitzendingen te zien op het kabelnet van de gemeente Nederlek. De ‘kabelkrant’ werd een veel bekeken nieuwsmedium voor de inwoners van Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek.

Omdat de ruimte bovenin het Raadhuis echt te krap was, werd er uitgezien naar een nieuwe locatie. In 1989 was het zover. Aan de Dammestraat in Lekkerkerk werd een moderne studio gerealiseerd. Zowel financieel als praktisch was dit een grote uitdaging. Met een welhaast bovenmenselijke inzet van vele vrijwilligers werden tweedehands units geplaatst, opgeknapt en ingericht als een professionele studio en had Vrolek een prachtige eigen stek met volop ruimte.

In de jaren 90 bleef Vrolek zich ontwikkelen. Het aanbod programma’s op radio en TV werd groter en beter. Mensen met ervaring bij professionele omroepen kwamen via bevriende vrijwilligers ook in Lekkerkerk terecht en tilden de omroep naar een hoger plan. Dit overigens zónder dat het authentieke karakter van Vrolek veranderde. De omroep genoot een grote bekendheid en was populair binnen en buiten de gemeentegrenzen. Er was medio jaren 90 zelfs een wachtlijst voor nieuwe vrijwilligers! Ook werd er achter de studio een eigen zendmast geplaatst, zodat de omroep niet meer afhankelijk was van de Casema-mast.

2000-2015

Internet & gemeentelijke herindeling


Kort na de eeuwwisseling kreeg Vrolek te kampen met een fenomeen waarvan veel verenigingen en stichtingen in die tijd last hadden: Oudere vrijwilligers haakten af en er was weinig aanwas van nieuwe medewerkers. Veel mensen hadden het te druk en konden of wilden zich niet commiteren aan vaste tijden. Het aantal medewerkers liep terug en de ontwikkeling leek hierdoor wat te stagneren.

Vrolek geschiedenis

Op technisch gebied bleef Vrolek ook in deze tijd zeer vooruitstrevend. Zo was Vrolek één van de eerste lokale omroepen die in stereo uitzond in de ether (op 107.7FM). In 2001 was Vrolek voor het eerst met een eigen website op het internet te vinden.

Enkele jaren later was er een nieuwe vooruitgang: automatisering. Vrolek haakte vroeg aan bij de snelle ontwikkelingen op dit gebied en kon hierdoor 24 uur per dag eigen programma’s gaan uitzenden. Ook konden medewerkers hun programma thuis opnemen en digitaal aanleveren. Hierdoor werd het makkelijker om mensen te vinden en de radioprogrammering werd weer als vanouds gevuld met voor ieder wat wils.

Op TV-gebied is Vrolek in deze jaren steeds grote stappen blijven maken. Er werden meer programma’s gemaakt en als er wat interessants te beleven was in de gemeente stond de cameraploeg van Vrolek erbij. Doordat de gemaakte programma’s ook op de website werden geplaatst (en volop via Facebook werden gedeeld) werd Vrolek weer steeds geliefder bij de inwoners van Nederlek.

Na een paar moeilijke jaren werd Vrolek inmiddels weer goed bekeken en beluisterd en was er met internet een populair derde medium bijgekomen. De website werd zeer goed bezocht, TV-items hadden duizenden views op Youtube en de online radio-uitzendingen werden beluisterd in binnen- én buitenland.

In 2015 kwam er door een gemeentelijke herindeling een einde aan het bestaan van Vrolek. Omdat een gemeente volgens de mediawet maar één lokale omroep mag hebben, heeft Vrolek zich ingespannen om samen met de andere lokale omroepen (Radio Centraal uit Bergambacht, Radio Zilverstad uit Schoonhoven en later ook Vlistam uit Stolwijk) een nieuwe lokale omroep te vormen: RTV Krimpenerwaard.

Deze informatie is samengesteld uit diverse bronnen. Mochten er onjuistheden in staan, laat dit dan svp aan ons weten. Ook voor aanvullingen of opmerkingen kun je het contactformulier invullen.